Témata pro soutěž Fotograf GML 2024

Mgr. Robert Havlásek

V polovině prázdnin vyhlašujeme tradičně témata pro školní fotografickou soutěž.

Fotograf GML 2024 má následující čtyři témata:

1. Vyprávěj mi příběh
Série tří až osmi fotografií s pevně daným pořadím, která bude hodnocena jako celek. Úvod, zápletka, vyvrcholení, rozuzlení. Slohový útvar pomocí 3 až 8 fotografií. Že to nejde? Zkuste to. Může být náhodný, ale spíš se zadaří inscenovaný. Jednoduchý či komplikovaný, v němž budeme příběh hledat.

2. Minimalistická fotografie
Fotografie nemusí být vždy ukecaná a plná všemožných detailů. Může být minimalistická. Třeba dvě-tři plochy. Nebo zajímavá hrana. Detail něčeho jednoduchého. Dodržující fotografická pravidla. Teď diváku hádej. O co jde. Jak na tebe působí? 
Je fotka hezká? Nebo je nevyrovnaná? Je v ní myšlenka? Říká ten obraz něco? Nebo jde jen o barevný flek? Proč je zrovna takhle?

3. Všechny krásy světa
Zrcadlo, zrcadlo, řekni mi, kdo je na světě nejkrásnější? Nebo co je na světě nejkrásnější? Vyfoťte, co pro vás jako fotografa představuje vrchol krásy. Příroda? Místo, k němuž máte vztah? Umělecké dílo? Člověk? Fyzická krása nebo duševní? (Prosím, nezaměňovat s kategorií 4. Blízký portrét.)

4. Blízký portrét
Portrét blízké osoby. Z vaší rodiny nebo nejbližšího okolí. Vystihněte typický výraz nebo činnost, která je pro portrétovaného charakteristická. Jak si ho nebo ji nyní nejčastěji vybavíte, jak na něj nebo na ni budete za třicet let vzpomínat. Případně zvolte detail, který vás na něm či na ní nejvíc zaujme. (Pamatujte na souhlas portrétované osoby.)

Celý plakátek (.pdf) s podmínkami soutěže a náhledovými fotkami najdete na této adrese, soutěžíme do konce prosince 2024. Těšíme se na fotky od stávajících studentů i od nových prváků!